Obserwatorzy

Translate

„Witaminowy” kurczak z kaszą kuskus.




Lubię przygotowywać piersi kurczaka w różnych wariantach. Bardzo smakuje mi w wersji z ananasem, marchwią, papryką, imbirem i odrobiną miodu oraz niewielkiej ilości białej lub czerwonej cebuli. Oprószone solą i curry piersi kurczaka pokrojone w kostkę podsmażam na patelni bez tłuszczu, następnie dodaję cebulę i gdy kurczak apetycznie się zrumieni, a cebulka zeszkli, wrzucam podsmażone składniki do garnka, gdzie dodaję ananasa z puszki wraz z sokiem (jeżeli dodajemy świeżego ananasa proponuje dolać ćwierć szklanki wody), pokrojoną w cieńkie paseczki typu julienne paprykę oraz marchew.


Gotuję na niewielkim ogniu przez 20 minut, następnie dodaję ulubioną przez nas ilość imbiru, pieprz czarny, dwie łyżeczki miodu, pół łyżeczki przyprawy curry, mieszam i gotuję jeszcze 10 minut (czasami dodaje jeszczę garść rodzynek). 
W międzyczasie wrzątkiem zalewam kaszę kuskus i przykrywam, odczekuję 5 minut i dodaję odrobinę masła i soli. 
Potrawa jest bardzo sycąca, dostarcza nam witamin C, A oraz kwas foliowy. Dodatkowo na talerzu prezentuje się moim zdaniem kolorowo i apetycznie.  

Do potrawy potrzebujemy:
  • dwie piersi kurczaka
  • dwie marchwie
  • imbir 
  • papryka w ulubionym kolorze
  • ananas (jedna puszka)
  • przyprawy: pieprz, curry, sól
  • dwie łyżeczki miodu
  • kuskus, ale jeżeli preferujemy ryż - także świetnie będzie on nam tutaj pasował.




Notka jest pierwszą z serii, którą przygotowuje na mojego nowego bloga cook for beauty, którego uruchomię jak najdzie mnie wena:)
Dajcie znać, jak Wam się podoba :)

4 komentarze :

Dziękuję za komentarz - w ramach rewanżu chętnie odwiedzę Twojego bloga:)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka